Nederlandse automerken

DAF logoAls je het met een willekeurig iemand hebt over Nederlandse automerken zal diegene niet enorm veel populaire Nederlandse automerken weten te noemen.

Toch zijn er een paar bekende Nederlandse automerken te vinden. Eén van deze merken is het merk DAF. DAF is een afkorting van Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek en heeft zowel vrachtwagens als personenauto’s geproduceerd. Tot in 1996, toen werd het bedrijf overgenomen door Paccar.

Vandaag is DAF nog steeds erg populair in heel Europa. Mijn werkgever, een grote theewebshop, vervoert z’n pakketjes naar de groothandelklanten ook met een DAF, en ergens vind ik dat mooi en nostalgisch!

Een ander bekende tussen de Nederlands automerken is het merk Spyker:

Een fabrikant van exclusieve sportwagens ontworpen door de ingenieur Maarten de Bruijn. Het merknaam Spyker werd in 1999 vastgelegd door de zakenman Victor Muller en werd toen van de Nederlandse automerken het enige merk dat sportwagens maakte voor beroemdheden en werd de wagen gebruikt in Amerikaanse films. Heel soms kan je in Nederland wel eens een Spyker op de autostrade zien, maar op Belgische trackdays rijdt er redelijk frequent ééntje mee. Heerlijk!

In 2009 heeft Spyker het bedrijf Saab overgenomen en in 2011 de sportwagendivisie verkocht om zich meer te richten op het voormalig Zweedse merk Saab dat een schuld nalaat van meer dan een miljard euro.

Nederlandse automerken zijn klein als je ze vergelijkt met Duitse of Amerikaanse merken maar daardoor niet minder exclusief en rijk aan verhalen.

spyker nederlands automerk