Amerikaanse automerken

Amerikaanse automerken zijn automerken die uit Amerika komen. De auto’s van deze merken worden geproduceerd door een Amerikaans bedrijf dat in vele gevallen is opgericht door een inwoner van dit desbetreffende land.

Voorbeelden van Amerikaanse automerken zijn: Ford, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Jeep en Hummer. Ford is opgericht door Henry Ford en is één van de oudste Amerikaanse automerken. Henry Ford begon zijn autofabriek in 1903 en Ford is van de Amerikaanse automerken het merk dat wereldwijd het meest gereden wordt.

Sommige Amerikaanse automerken vallen onder het bedrijf General Motors wat het grootste autobedrijf is ter wereld. Onder General Motors vallen merken zoals Chevrolet en Cadillac. Dodge is een merk dat in 1914 werd opgericht door John Francis Dodge en zijn broer Horace Elgin Dodge. Nu valt het merk onder Chrysler dat weer deel uit maakt van het Duitse bedrijf DaimlerChrysler.

Zo zie je dat vele automerken vallen onder andere grotere ketens. Het Amerikaanse automerk DeLorean kent iedereen van de film Back to the Future. Het werd opgericht eind jaren zeventig door John DeLorean die toen vice-president was van Pontiac. In de film wordt het model DMC-12 gebruikt als een tijdmachine. Zo brengen alle Amerikaanse automerken een eigen verhaal met zich mee.

 

amerikaanse automerken

Tesla

De laatste jaren is automaker Tesla van visionair Elon Musk stevig op komen zetten. Het aandeel schoot op de Amerikaanse Nasdaq omhoog en bracht Tesla de titel “meest waardevolle automaker ter wereld” op. Bij de Belgische en Nederlandse beleggingsplatformen is Tesla in 2019 uitgegroeid tot het populairste aandeel, trouwens.

Tesla Model 3De opkomst van de elektrische auto en de bijhorende ontwikkeling van batterijtechnologie heeft een enorme impact op de automarkt, en de Amerikaanse automerken nemen hierin duidelijk het voortouw.

We zijn op weg naar een modernere vloot van minder vervuilende wagens; en Amerikaanse bedrijven zien deze nood aan innovatie duidelijk als een kans om waarde te creëren voor hun aandeelhouders én klanten.